La Pobla de Segur

La Pobla de Segur és el segon municipi en importància de la comarca del Pallars Jussà. La seva riquesa i forma de vida té la base en el comerç i els serveis, així com en la indústria, la pagesia i la ramaderia. Té un clima variat durant tot l’any, tenint en compte que la seva situació és al Prepirineu. La vila està dividida pel riu Flamisell, que separa els dos nuclis més importants de la població. A l’entrada, per la carretera general C-13 que ve de Tremp, existeix a l’esquerra, ponent, un polígon industrial i de serveis.
El terme municipal de la Pobla de Segur inclou, a més d’aquesta vila, els pobles i despoblats de Gramuntill, Montsor, Puimanyons, Sant Joan de Vinyafrescal, a més de la Pobla de Segur.
En la proposta derivada de l’informe popularment denominat Informe Roca, es preveia separar l’antic terme de Toralla i Serradell del terme municipal de Conca de Dalt, al qual pertany, per agregar-lo al de la Pobla de Segur, amb la qual cosa Toralla i Serradell perdria la seva condició d’enclavament. A més, es creava l’agrupació de municipis de la Pobla de Segur, Conca de Dalt i Salàs de Pallars.

Font: Wikipedia La Pobla de Segur.

L’origen de la Pobla data cap a la segona meitat del segle XII. El cens de 1380 assigna a la Pobla 12 focs i 6 al veí llogarret del Pui de Segur, vinculat als origens de la Pobla. Els censos posteriors dels que hi ha constància, del 1553 i 1595, atribueixen a la Pobla 51 i 39 focs, respectivament. El de 1718, el primer que computa per habitants, indica 500 veïns.

La Pobla de Segur pertany al vescomtat de Vilamur i la seva importància es fa notar des dels inicis del segle XVI. A l’activitat principal del conreu s’hi afegeix l’activitat industrial: telers de llana i de lli, de batans, de torns de cadar llana, i dels molins d’oli i de farina.

La Pobla de Segur es fa present en les conteses de la Guerra dels Segadors (1640 – 1653) i de Successió (1704 – 1713), si bé ambdós conflictes no li reportaren altra cosa que grans perjudicis.

La Pobla fou escenari de lluites durant la primera i segona Guerra Carlista (1833 – 1840) i (1872 – 1875) respectivament.

Tren de la línia Lleida – Pobla de Segur per sobre el pantà de St. Antoni
El Comú de Particulars, creat pel veïnat l’any 1822, atorga concessions al sector industrial del poble afavorint l’instauració de diverses indústries: de xocolata, de pastes de sopa, de batans de llana, d’oli i farina o serradores de fusta, entre d’altres.

A principis de segle XX la importància recau en les obres hidroelèctriques a partir de 1911 . Al 1920 s’estrena la central del Vernadot.
El 13 de Novembre de 1951 arriba el ferrocarril a la Pobla símbol d’un gran creixement i oberta d’infras.

Font: Ajuntament de La Pobla de Segur.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *